Fördelar

Se flera fördelar och tips nedan.

Kontrollstation

Hur funkar Googles ranking?

Det absolut bästa rådet och det viktigaste med sökoptimering är helt enkelt att du skriver relevant information på varje sida på din hemsida. Allt annat är sekundärt.

Google analyserar hur ofta och var sökorden visas på en sida, antingen i titlar, rubriker eller i brödtexten. Ju längre ner på sidan desto mindre viktiga blir orden. Grundläggande kan man säga att informationen är relevant när en webbsida innehåller samma sökord i rubriker eller löpande text som din texten i din Googlesökning. 

Google vill gärna att varje sida är unik och innehåller unika ”sökfraser”. Så när du ska skriva dina texter är det bra om du fokuserar på att varje enskild sida ska handla om ett ämne.

Exempel: Du har två sidor. Vi säger att ena sidan handlar om "Mossa i gräsmatta" och den andra handlar om "Gödsla gräsmatta". Är detta ett eller två ämnen? Om användaren söker efter "Gräsmatta" kommer Google förmodligen endast presentera en av sidorna bland sökresulteten (förmodligen långt ner i sökresultaten). I vissa fall kan man säga att du konkurrera med dina egna sidor även om det inte alltid är helt sant. Om vi säger att användaren istället söker på "Mycket mossa i gräsmattan" eller "Hur gödslar jag gräsmattan?", i dessa fall kommer användaren komma till rätt sida. 

Var konsekvent med dina sökord

Se till att sökordet repeteras på rätt ställe, alltså i metatiteln, metabeskrivningen, gärna första eller andra rubriken och i vanliga texten. Utvärdera när du skriver texter, om det bara finns ett ämne eller om det finns tillräckligt med information för flera olika ämnen? Kan du konkurrera med andra större företag på den smala tolkningen ”gräsmatta”? Använder du sunt förnuft, skriver bra och matiga texter till och för dina användare och inte för Googles bottar kommer sidorna med all sannolikhet per automatik bli bra sökoptimerade. Undvik att upprepa sökord 20 gånger på samma sida, Google kommer försöka endast ta reda på om sidan innehåller ett svar på en användares fråga/sökning och inte en sida som bara upprepar ett ord.

För en vanlig Googlesökning finns det tusentals, kanske miljontals webbsidor med potentiellt relevant information. Därför försöker Google utvärdera hur användbara webbplatserna faktiskt är för användaren för att kunna placera dessa hemsidorna överst bland sökreslutaten. Hundratals olika faktorer analyseras för att försöka hitta hemsidan med den allra bästa informationen. Det handlar allt från hur aktuellt ditt innehåll är till antalet gånger dina söktermer visas och huruvida sidan ger en bra användarupplevelse (prestanda, tillgänglighet, SEO). 

Google premierar användarupplevelsen

Visste du att Google även rankar din hemsida på användarens upplevelse på din hemsida? Google analyserar då bland annat om hemsidan:

  • Följer hemsidan de bästa teknikska riktlinjerna så den visas korrekt i alla webbläsare utan konstiga felmeddelanden?
  • Är utformad för alla typer av enheter i alla storlekar, inklusive stationära datorer, surfplattor och smartphones?
  • Är tillgänglighetsanpassad så att även människor med funktionsnedsättning kan ta del av din information?
  • Har bra prestanda och fungerar även för de med dålig uppkoppling?

Du kan enkelt se hur din hemsida levererar via Googles verktyg "Lighthouse" som är inbbygt i Chrome och som gör alla dessa test till dig. Kolla din hemsida och får du låga värden i detta verktyget är det kanske dags att uppdatera eller helt enkelt ta steget att bygga en ny modern hemsida.

När det kommer till ämne bedömmer Google trovärdighet och tillförlitlighet genom att söka efter webbplatser som många användare verkar uppskatta för liknande frågor. Om andra framstående webbplatser länkar till din sida med samma ämne är det ett gott tecken på att informationen på din sida håller hög kvalitet. Därför är korslänkning ett väldigt bra steg att ta när du vill optimera din sida lite extra. Kontakta underleverantörer, sponsorer eller andra experter inom ämnet och be dom skriva lite om dig eller din produkt på deras hemsida och gärna länka vidare till din hemsida/sida eller produkt med det ämnet.

Tänk på att Googles algoritmer automatiskt försöker identifiera spam och helt enkelt tar bort webbplatser som bryter mot Googles riktlinjer från sökresultaten. Därför är det väldigt viktigt att inte bara upprepa ord och spamma länkar över allt.

Du kommer att komma till en punkt där sökoptimeringen i sig kommer stagnera och vad du än gör klättrar du inte längre upp i rankingen. Då är det dags att kombinera med andra kanaler för att driva trafik till din hemsida. Det gör du genom till exempel annonser via sociala medier eller Adwords eller annan marknadsföring.